radovi učenika škole

Pu Yi 溥仪 - poslednji kineski car

tekst objavljen: maj 2020.godine autor teksta : Snežana Krkelić - student druge godine škole astrologije

Pu Yi 溥仪 je bio poslednji vladar dinastije Qing i poslednji kineski car. Rođen je 7.februara 1906.godine, živeo je šezdeset i jednu godinu i preminuo u rodnom gradu Pekingu. Imao je samo dve godine i deset meseci kada je na dan smrti svog predhodnika došao na presto. Kao još uvek maloletan, uz pomoć svog oca, vladao je od 02.12.1908. godine pa sve do kineske revolucije 1911.godine. Time se posle 267 godina okončava mandžurska vladavina Kinom a samim tim i carski sistem star 2 000 godina.

Kineska revolucija je naziv za kratkotrajni građanski rat koji je za posledicu imao prestanak vladavine carskog režima pod dinastijom Qing i uspostavljanje vladavine Republike Kine. Zbog nezadovoljsva većine kineskog stanovništva, poraza u ratovima, ustupanja teritorije zapadnim silama i drugim ponižavajućim delovanjem, Pu Yi je bio prisiljen da abdicira i odrekne se svog prava da bude car. Zadržao je samo formalno titulu vladara dinastije Qing i carskog klana Aisin Gioro.

Zabranjeni grad, u kome je živeo i vladao, se nalazi u srcu starog grada Pekinga. Nekada je to bila carska palata kineskih dinastija Ming (1368 -1664.) i Qing (1644 -1911.), koja je obuhvatala je 800 zgrada i 9.999 soba, površine više od 720.000 m². Prestanak ovog mesta kao političkog centra Kine je bilo 1912.godine kada je Pu Yi kao poslednji kineski car abdicirao. U Zabranjenom gradu je ostao da živi sve do 05.novembra 1924.godine kada je proteran i prisiljen da preko noći napusti ovo mesto.
Godine 1932. Japan je formirao marionetsku tvorevinu Madžuko, a Pu Yi je postavljen na čelo formacije nazvane Datong. Mandžukuo je ime marionetske države nastale pod patronatom Japana, za vreme japanske okupacije Kine. Dve godine kasnije, 1. marta 1934. Japan ga je proglasio carem Mandžuka, kojim je vladao do 1945. godine.
Porazom Japana u Drugom svetskom ratu Mandžuko prestaje da postoji i ta teritorija ponovo postaje deo Kine.
Posle kapitulacije Japana, Pu Yi je završio u sovjetskom zarobljeništvu u periodu od 1945. do 1950. godine.
Posle uspostavljenja Narodne Republike Kine 1949.godine, kada su komunisti pod vođstvom Mao Zedong-a preuzeli vlast, Sovjeti su ga isporučili Pekingu.
Deset godina je proveo u zatvoru kao kolabracionista, da bi ga konačno vlasti proglasile za “reformisanog”. Za to vreme napisao je i svoje memoare.

Uz pismenu dozvolu Mao Zedong-a dolazi 1959. godine u Peking. Neko vreme živi u običnom stanu, da bi se potom preselio u državni hotel.Počinje da radi ka baštovan u Pekinškoj botaničkoj bašti i da pruža podršku komunistima. Uz javnu podršku kineske vlade i predsednika Maoa izdaje autobiografske memoare. U njima kritikuje svoje ponašanje u prošlosti i kaje se što na suđenju u Tokiju nije iskreno govorio o svojoj odgovornosti tokom rata. Kulturna revolucija 1966. godine ga dovodi u smrtnu opasnost, pošto Crvena garda u njemu vidi idealnu metu za iskaljivanje besa i linčovanje. Bezbednosne službe ga stavljaju pod 24-časovnu zaštitu da ga poludeli studenti i polupismeni divljaci ne bi ubili.

Umire za vreme Kulturne revolucije 17.10.1967. godine od raka bubrega i srčane bolesti.
Nekoliko sati pre smrti, medicinsko osoblje je uz ogroman napor jedva sprečilo Crvenu gardu da uđe u njegovo bolničko odeljenje. U skladu sa zakonima Narodne Republike Kine u to vreme, njegovo telo je kremirano, za razliku od tela njegovih predaka, koja su sahranjena. Urna sa pepelom postavljena je na groblju na kome su tokom carevine sahranjivani evnusi i carske konkubine.
Njegova udovica, Li Shuxian je 1995. godine prenela pepeo na novo Imperijalno groblje gde počivaju četvorica od devet careva koji su mu prethodili, tri carice i 69 prinčeva, princeza i carskih konkubina. Poslednji kineski car, Pu Yi, rođen je u znaku Vodolije, sa podznakom u Škorpiji i Mesecom u u Raku.

Iako je osoba čiju natalnu kartu analiziram pripadnik žute rase osnovne karakteristike vezane za fizički izgled odgovaraju pripadnicima sa ascententom u Škorpiji. Pu Yi je bio srednjeg rasta, pravilne telesne građe,lepe i atraktivne spoljšnjosti. Bio je izrazito markantan sa tamnim očima i crnom kosom. Na svim fotografijama možemo da primetimo pravilan oblik lica, punije usne kao i veoma otmeno držanje tela. Posedovao je magnetsku privlačnost, tajanstveni osmeh i nedokučiv pogled što celoj njegovoj pojavi davalo dozu mističnosti i zavodljivosti.

Car je bio Božansko biće. Nije mu se moglo zameriti, niti kazniti ga. Mogao bi mu se samo savetovati da loše postupa sa nedužnim evnusima, a ako on odluči da na njih puca iz vazdušne puške, to je bio njegov prerogativ. — Edvard Behr

Jedan od najjačih aduta osoba rođenih u ovom podznaku je ogromna harizma što nesumnjivo stvara auru neodoljivosti koju je on posedovao .

Da li je Pu Yi jedna od najtragičnijih ličnosti XX veka, jer je započeo život kao car a završio kao baštovan ili je hrabri avanturista koji je uspeo da ostane živ u turbulentno vreme u nemilosrdnoj Kini koja ga danas smara izdajnikom?

Da li mu je sudbinu odredio stepen na kome se nalazi njegovo Sunce ?
Egzaktno na 18 stepenu , za koji se tvrdi da je đavolji stepen ili stepen zla mu se nalazi Sunce u Vodoliji. Označava opasnost svake vrste i mnoge istorijske ličnosti , koje su nanele mnogo zla čovečanstvu imaju neku planetu na ovom stepenu.To zaista ukazuje da se radi o jakim strastima i nesvakidašnjem životnom putu punom stresova,nepredviđenih okolnosti i izazova , baš kao da je i sam Đavo umešao prste.
Život poslednjeg kineskog cara je bio sve samo ne običan što potvrđuje njegovo Sunce koje se našlo u Vodoliji.Pun preokreta,sa pravim elementima drame i krize, što se savršeno uklapa u profil ličnosti nekoga ko je Vodolija sa podznakom u Škorpiji.
Kako Ascendent predstavja najvažnij faktor u daljoj proceni nečijeg kvaliteta života prvo na šta ćemo obratiti pažnju je planeta Mars na 2. stepenu koja se kao vladar horoskopa našla u Ovnu u znaku svog sedišta.
Prvi dekanat u znaku Ovana je dekanat Marsa i sam po sebi ukazuje na ogramnu energiju,inicijativu koja dolazi odatle,spremnost da se neke stvari započnu i da se sa nečim krene. Ako tome dodamo da se našao na 2. stepenu,koji predstavlja istureni (kritični stepen) sve upućuje na to da će osoba biti poznata širom sveta, što zaista i jeste.
Sa Marsom u Ovnu on je zaista i bio osoba tvrdoglava,sujetna,brza i spremna da se bori do kraja.Bez trunke razmišljanja je ulazio u nove i nepoznate akcije sa verom da će uz svoju ličnu snagu sve probleme prebroditi.
Veliki borac, prvi, najbolji, pun samopouzdanja i neko ko ne želi da bude gubitnik. Trudio se da zasija da bi mu se mu se divili ,a kada mu se nisu ,bio je sam sebi dovoljan. Mars u Ovnu ne trpi autoriret,jer je on sam sebi autoritet.

Mesec se našao u svom sedištu, u znaku Raka tako da ova postavka oslikava vrlo emotivnog čoveka čija duša ima potrebu da se veže i ujedini sa drugima. Kako znamo da ovaj Mesec ne voli promene možemo slobodno reći da je vrlo dramatično doživeo rano odvajanje od majke kao i progon iz Zabranjenog grada, mesta u kome je živeo. Energija Meseca u Raku donosi jaku memoriju,sećanja i uspomene tako da ne čudi što je po izlasku iz zatvora napisao autobiografiju. Iz ove pozicije se vidi da je on je celog života imao potrebu da se poveže sa svojim korenima i domovinom u koju se posle sovjetskog zarobljeništva vratio.

Na prvi pogled je možda čudno da mu se vladar 1. kuće našao u 5.kući pošto to uvek vezujemo za osobe koje ostaju ceo život deca i da se čitav životni vek igraju i zabavljaju. Međutim, povezala bih sa tim da je on kao dete postavljen na tron bez svoje volje i da mu je početak vladavine bio kao dečije igralište ali i zbog raskalašnog života koji je vodio kao mladić o čemu ću pisati malo kasnije.

Škorpijom pored Marsa vlada i planeta Pluton tako da je drugi vladar Ascendenta otišao u 8. polje koje između ostalog predstavlja i podršku drugih ljudi,nasleđe i zaostavštinu. Kao dete sa nepune tri godine došao je na presto uz pomoć i snažnu podršku žene, carice Cixi (慈禧) o čemu govori i njegov Mesec koji se našao u znaku Raka u svom sedištu.Ovo je osoba koja je najviše uticala na njegov život pošto mu je direktno odredila sudbinu postavljajući ga na carski presto.
Kako mu je Pluton kao drugi vladar Ascendenta,tj.planeta koja predstavlja fizičko telo i samu osobu u 8.polju, polju životnih opasnosti, u Blizancima možemo reći da je najmanje 2 puta bio u na ivici smrti.

Zahvaljujući drugom vladaru Ascendenta, Marsu u Ovnu, uspeo je da sačuva živu glavu i izbori se sa opasnostima.Možda i najbitnije od svega što ga je uvek spasavalo smrti je dobar aspekt između Sunca i Plutona. Ovaj trigon govori o okolnostima koje su mu se same od sebe stvarale kako bi ostao živ i uz pomoć enormne životne energije se transformisao posle svake po život opasne situacije kao Feniks iz pepela.

Vrh 2.polja se nalazi u Strelcu i opisuj finansije, imovinu stečenu ličnim radom, odnos prema vrednostima,mogućnost zarade kao i osećaj slobode.
Jupiter kao vladar 2.polja je u znaku Bika, gde je Mesec egzaltiran, što mu je prvobitno dalo veliko bogatstvo, nasledstvo i veliku ljubav prema luksuzu i novcu ali kako se vladar polja finansija opet našao na kritičnom 26. stepenu dolazimo do zaključka da se sa njegovom celokupnom imovinom nešto katastrofalno desilo i da je sticajem nesretnih okolnosti sve izgubio.Sedmo polje opisuje bračne partnere i javne neprijatelje koji su mu ili uzeli sve ili zbog njegovog imovinskog stanja bili sa njim.

Jupiter kvadrat Saturn - Loš odnos između ove dve planete opisuju okolnosti zbog kojih osoba od života dobijaja mnogo manje nego što zaslužuje. Recimo - rade ispod cene. Znamo da je on pred kraj života bio zaposlen u botaničkoj bašti, što je daleko od njegovih stvarnih mogućnosti. Zarad osećaja sigurnosti se stavio u podređen položaj, zadovoljavajući se i minimalnim. Česti su primeri da osobe sa ovim aspektom sa završenim fakultetima, doktoratima i sl, zarad sigurnosti primanja, pristaju da rade poslove koji su daleko ispod njihovih intelektualnih mogućnosti.

Vrh 3. polja je u znaku Jarca, što bi značilo da on stalno priča i misli o prošlosti, a pri tome govori vrlo uzdržano, oprezno, hladno i sa distancom. Uvek pazi šta će reći, pun nepoverenja dok odmerava reći sagovornika. Jarac na vrhu 3. kuće znači da je sigurno morao da promeni boravka i ode u drugi grad da živi. Kako mu se u toj kući nalazi Uran to se uvek dešavalo iznenada što je izazivalo šok i stres kod njega.

Hiron u trećem polju se odnosi na lečenje samog sebe koje dolazi preko komunikacije, putovanja, kontakta sa braćom. U jednom periodu u detinjstvu dok je živeo u Zabranjenom gradu jedino dete koje mu je pravilo društvo i sa kim se igrao je bio njegov brat .

U trećoj kući se nalazi i Merkur u konjunkciji sa Hironom. U ovoj konjukciji možemo da primetimo da reči imaju moć isceljenja, jer Hiron je povezan sa mislima, rečima ili govorom. Osoba sebe otkriva i leči kroz učenje i pisanje. Dok je boravio u zatvoru PuYi je napisao svoje Memoare i na taj način doživeo izvesno isceljenje. Merku u Vodoliji u 3.kući - Merkur u Vodoliji ukazuje je da je on brzo mislio, bio veoma bistar, napredan, vrlo originalan i uvek okrenut ka budućnosti. Pošto je bio otvoren za nove ideje, najveća želja mu je bila da ode u Englesku i tamo studira ali nažalost nije uspeo da je ostvari.

Vrh 4. Polja je u znaku Vodolije - Ova postavka ukazuje na nagle selidbe i haotične događaje koje su u vezi sa domom. Pu Yi je bukvalno bio preko noći proteran iz Zabranjenog grada i primoran da u datom trenutku sve napusti i ode zauvek.
Imum Coeli (skraćeno IC), odnosno donje nebo predstavlja početak i kraj života. Sunce je tu u ponoć, nema svetla, to je gluvo doba noći, pa samim tim IC predstavlja sve ono što je skriveno, kao i šta se dešava sa nakon smrti i ono što nakon smrti za nama ostaje.

Stelijum u 4. kući u znaku Vodolije: ova grupa planeta automatski postaje veoma važna. Kada je u istom znaku kao i Sunce, njegove karakteristike se uvećavaju. Pu Yi je pravi primer manifestacije Stelijuma, jer se pored Sunca u 4.kući nalaze Venera i Saturn , dok se Merkur i Hiron u konjunkciji nalaze u Vodoliji, na samom vrhu u 4.kuće.

Iako Sunce u Vodoliji ima loše dostojanstvo gde je u izgonu, ono se ipak nalazi u svom principu u 4. kući što umnogome poboljšava položaj u ovom znaku. Osoba će ispoljavati karakteristike Vodolije ali mu ova kuća pruža utučište gde su početak i kraj života dobro postavljeni. Iako svoj kraj nije dočekao na tronu uspeh je što je uopšte ostao živ pored okolnosti koje su ga pratile u zemlji u kojoj se za reč odsecala glava.Sunce,Venera,Merkur i Hiron u znaku Vodolije: Sunce u 4.kući bi značilo da će biti poznat i posle smrti. Takođe opisuje i mogućnost da će kasnije u životu postati značajan i važan, kao što je i bio slučaj jer je ipak ostatao zabeležen kao poslednji kineski car. Nije slučajno ni da je postao i planetarno poznat, jer su čak i oni koji nisu poznavaoci kineske istorije mogli da ga upoznaju kroz fantastično filmsko ostvarenje reditelja Bernanda Bertolučija. The Last Emperor је biografski film iz 1987.godine o poslednjem kineskom caru. Osvojio je 9 Oskara i jedan je od pet filmova koji je u vlasništvu Narodne Republike Kine.

Merkur u 4. kući: Osobe sa ovom pozicijom Merkura su često rođene u intelektualnoj porodici, porodica takođe ima veliki uticaj na njihov mentalni sklop. Često menjaju mesto stanovanja, nekada čak i državu. Imaju interesa za spiritualno.

Kako Venera u svakom horoskopu ukazuje na ono šta volimo, tako Venera u znaku Vodolije, čiji je vladar planeta Uran, voli tipične “uranske stvari”: slobodu, ljude, humanost, originalnost, ekscentričnost, revolucionare, borce protiv nepravde, vizionare i genije.

Saturn u 4. kući govori o karmičkom ispaštanju kroz dom, porodicu, majku i detinjstvo. Gde je Saturn tu je uvek neka restrikcija, blokada i ograničenje. Istorijska je činjenica da on nije smeo da napusti Palatu pa čak ni da slobodno prošeta po gradu i zemljom kojom je vladao. Kretanje mu je ceo život bilo ograničeno ma koliko da je želeo da napusti kuću i zemlju, jednostavno mu Saturn u ovom polju nije dozvoljavao. Nekada mu okolnosti to nisu pružale tu mogućnost a nekada osećaj odgvornosti .Dobar deo života proveo je u prvo u sovjetskom a zatim u kineskom zatvoru gde su vladala stroga pravila i teški uslovi života. Loš aspekt Saturna u ovom polju i u znaku Riba mu je doneo život u osami i totalnoj izolovanosti. Ovo je jedan od težih položaja zato što osoba ima osećaj kao da je nešto stalno vuče dole i na dno. Saturn u Ribama mu je stvarao i stalni strah, nervozu, paranoju i osećaj griže savesti.Kako Saturn predstavlja uvek nešto staro, konzervativno i tradicionalno možemo reći da mu je i zbog ove postavke budućnost morala bila definisana prošlošću. On i nije mogao da stvori ništa novo, niti je mogao da živi svoj život onako kako je želeo zato što mu je bio naglašen teret koji su mu nametnuli njegovi preci unutar same porodice. Morao je da se grčevito drži tradicije. jer najveća mana ovog položaja je večno vraćanje u prošlost i večno ponavljanje događaja jer Satur u seriji IV nije znak daljeg razvitka čoveka nego je karma porodice koja je počinila greh.

Sve gore navedeno potvrđuje i kvadrat između Jupitera i Saturna jer i ovaj aspekt donosi razna ograničenja, nesigurnost i strah od budućnosti dok pri tom pravi unutrašnju tenziju i borbu u čoveku.Zbog ovakvog položaja planeta Pu Yi je stalno preispivao sistem verovanja i ideala.Ketu u njegovoj 4. kući ukazuje da je morao da izgubi kontakt sa porodicom, korenima i svojim domom. Opisuje i gubitak patriotizma jer su ga u jednom trenutku proglasili izdajnikom i kolabracionistom zbog saradnje sa Japancima kada je proglašen za cara Mandžuka.
Ovakva pozicija Južnog mesečevog čvora daje često i neobeležen, nepoznat grob. Međutim, ne možemo reći da je baš doživeo takvu sudbinu ali razlika postoji u odnosu na ostale pretke i kult mrtvih, ceremonije i počasti koje su pratile predhodne kineske careve i njihove velelepne grobnice. Poslednji kineski car je ipak bio kremiran dok su svi njegovi preci bili sahranjeni. Urnu sa pepelom je nekoliko godina kasnije njegova poslednja žena prenela na Novo groblje gde počivaju i ostali carevi.Vrh 5.kuće se nalazi u znaku Riba što nam stavlja do znanja da je njegov ljubavni život, zabava, hobi i sve ono što voli pod velom tajni, pomalo mistično i nejasno.
Zato i ne čudi da je bio biseksualne orjentacije i da je još kao dete imao totalno izopačene pervezne igre sa evnusima. Mars u 5.kući daje puno strasti ali zbog loših aspekta sa drugim planetama dolazimo do zaključka da je njegov emotivni i seksulani život bio problematičan.
Ako se ovome doda i aspekt kvadrata Neptuna i Marsa dobijamo sliku čoveka koji upražnjava seks pod dejstvom alhohola i droga. Jake seksualne fantazije i potreba za onim što će ga udaljiti od stvarnosti.
Iz želje da udovolji svome mužu, njegova prva žena Wang Rong je sa njim koristila razne psihodelične supstance i na kraju postala zavisnik od opijuma. Loš odnos između Marsa,Neptuna i Urana, ukazuje da posle određenog vremena, konzumacija opijata i alhohola nije delovala stimulativno, već je potpuno onemogućila željeno zadovoljenje u intimnim odnosima i izazivala kontra efekat. Pu Yi je patio od impotencije o čemu je pisala i njegova poslednja žena u svojim Memoarima.

Deca i 5.kuća
Ascendent u Škorpiji a vrh 5.kuće u znaku Riba: ova kombinacija daje izrazitu plodnost i mogućnost većeg broja dece. Međutim, poslednji kineski car nije imao naslednike. Vladari 5.kuće su Neptun i Jupiter od kojih je Neptun retrogradan u znaku Raka na kritičnom 8 stepenu koji odgovara znaku Škorpije i po Miletu Duporu je prilično negativan . Drugi vladar 5. kuće je Jupiter koji je otišao u 9.kuću i nalazi se na 26.stepenu Bika gde je i ozloglažena fiksna zvezda Algol. Ovo je zvezda koja nosi najviše zla u sebi od svih zvezda na nebu.

Pars Fortuna u Ovnu u 6. kući
Pars Fortuna u Ovnu znači da se čovek bori i da sam mora izgradi sve u životu.
Pars Fortuna u 6. kući sugeriše da je osoba dobila život da radi i da služi. Sudbinski događaj je vezan za zdravlje i ranu mladost.
Da je nekad neko rekao Pu Yi- u dok je bio car i dok su sluge i envusi čak duvali supu da mu se ohladi, da ne bi bila vruća, da je njegova sudbina da radi i da služi ,naravno da ne bilo šanse da može da poveruje u to. Ali , po svemu sudeći nije mogao da izbegne svoju Pars Fortunu u Ovnu u 6.kući. Kao što nije mogao ni da izbegne da ima sudbinski događaj koji je vezan za ranu mladost a ticala se titule cara.Potpomognut Marsom u Ovnu borio se sam i do poslednjeg dana života skromno živeo od svog rada u botaničkoj bašti.


"Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan-napij se. Ako hoćeš da budeš srećan nedelju dana-oženi se. Ako hoćeš da budeš srećan celog života-gaji cveće..."

Vrh 7.kuće je u znaku Bika a vladar je Venera u znaku Vodolije u 4.kući.
Znakom Bika vlada Venera koja ima potrebu za harmonijom, zadovoljstvima, uživanjem i ljubavlju ali a kako je ona otišla moderni znak Vodolije pre možemo govoriti o neobičnom bračnom partneru i nekonvencionalnim odnosima.

Pu Yi je ukupno imao pet pravno legalnih brakova. Kako bi ispoštovao carsku tradiciju, prvi put se oženio istovremeno sa dve žene kada je imao samo 16 godina. U tom životnom dobu sigurno nije bio zreo za bračne odnose pa ne iznenađuje činjenica da mu je Venera u znaku Vodolije - znaku u kome sedište ima Saturn i Uran.
Iako su bile udate za cara ubrzo su počele da osećaju sav teret svog položaja jer su zajedno sa njim prolaze progone, tragedije i razne katastrofe. Želele su da budu slobodne i nezavisne, oslobođene od svih ograničenja, kočnica, svega onog što je staro i zastarelo. Bile su spremne za iznenađenja, rizike i nekonvencijalne veze.
U svojoj autobiografiji je napisao je da je razlog razvoda sa drugom ženom bila praznina života sa njim u egzilu, želja za običnim porodičnim životom i njegova nesposobnost da žene vidi kao nešto drugo a ne kao robove i oruđe muškaraca.
U 7. polju se nalazi planeta Jupiter u kvadratu sa Saturnom, na 26.stepenu Bika ,na fiksnoj zvezdi Algol što je njegovim ženama donelo vrlo lošu sreću, opasnost, gubitak zdravlja, materijalnu propast…Vrh 8. Kuće se nalazi u znaku Blizanaca, a vladar Merkur je u 3.kući što bi značilo da je on često razmišljo o smrti a kako i ne bi kada se više puta nalazio u smrtnoj opasnosti. Ali kako Pluton u ovoj kući ima snažno dejstvo donosio mu je jaku moć preživljavanja, pa čak i pobedu nad smrću. Pu Yi je pokušao da izvrši saboubistvo kada su ga kineske vlati zarobile i osudile na robiju. Znao da ga tadašnja vlast smatra izdajnikom zato što je sarađivao sa Japancima koji su im bili najveći nepprijatelji i sa kojima su bili u ratu. Međutim dobar aspekt Plutona koji mu je pored Marsa i vladar ascendenta dao mu je veliku moć regeneracije, transformacije i oporavka. Osma kuća predstavlja novac koji dobijamo od nekog drugog, bilo od nasledstva ili sponzora što se njemu i dogodilo jer je samim tim što je bio car nasledio i posedovao sva bogatstva zemlje kojom je vladao. Vrh 9.kuće je u znaku Raka i u njoj je Mesec u svom sedištu Rak na vrhu 9. kuće upućuje na to da će osoba ići u inostranstvo,imati kontakta sa strancima, da će sigurno putovati ali i da brže od drugih otići od kuće u kojoj su rođeni. Kako se njemu Mesec u našao u znaku Raka on je bio veliki patriota i jako vezan za svoju domovinu u koju se na kraju uvek vraćao jer ova postavka donosi potrebu povezivanja sa svojim korenima, jaku memoriju, sećanja i uspomene na mesto odakle je potekao.Vrh 10.kuće je u znaku Lava - Deseta astrološka kuća je jedna od najvažnijih kuća u horoskopu i simbolizuje profesionalni uspeh, društveni položaj, reputaciju, naš odnos prema autoritetima, karijeru kao i sam vrh života.

Pošto je vladar 10.kuće otišao u 4.kuću to znači da je nasledio porodičnu poziciju dok sam znak na vrhu govori i o sposobnosti da predvodi druge jer je osoba jako ambiciozna.

Sigurno je voleo status koji mu je bio određen i nesumljivo je uživao u ulozi cara. Međutim kako je vladar ove kuće Sunce u Vodoliji, u izgonu, tu je planeta ugrožena i ona ne može da se iskaže u pravom svetlu. Pošto nema snagu ,tu mora da poštuje pravila drugih i stvari su uvek loše.
U X polju se nalazi i Severni mesečev čvor ili Rahu, tako da možemo da upotpunimo sliku i kažemo da se jasno vidi da je njegov zadatak u ovom životu bio da bude na najvišem mogućem položaju od ugleda i časti, da bude car. Ovakav položaj ukazuje i da je osoba vezana za određene pretke i da je imao misiju koju je morao da ispuni u odnosu na njih ali i da je zbog toga bio jako opterećen. Njegov um je bio neprestano zaokupljen razmišljanjima o reputaciji, statusu i poziciji u društvu.Vrh 11.kuće je u znaku Device - kako ovo polje, između ostalog simbolizuje i prijatelje, možemo reći da ih nije imao puno s obzirom da se ono nalazi u znaku Device.Jedan od retkih ljudi sa kojima je bio blizak je njegov učitelj Sir Reginaldom Johnston koji mu je potpuno otvorio vidike i naučio ga da razmišlja progresivno i originalno. Johnston ge je upoznao sa novom tehnologijom filma i telefona. Naučio ga je da vozi bicikl što je postala doživotna strast za Puyi-a .Vladar 11. kuće, Merkur u Vodoliji je doprineo da prihvati egzotične inostrane uticaje, kao i nove i uzbudljive ideje. Zbog ove postavke privlačilo ga je sve ono što se razlikovalo od tadašnjih strogih kineskih normi. Pu Yi je bio toliko pod uticajem zapadnjačkog stila da je počeo da nosi zapadnjačku odeću zahtevajući od svojih eunuha da mu se obraćaju sa "Henry”. To ime je dobio od svog velikog prijatelja i učitelja Johnstona koji je umnogome uticao na razvijanje njegove svesti i celokupnog obrazovanja. 11. astrološka kuća opisuje i mogućnost primanja penzije, tako da se može reći da je on na kraju uspeo da je obezbedi ali kako se na vrhu ove kuće nalazi Devica ona je bila minimalna.Vladar dvanaestog polja u 4. polju ukazuje da je njegov privatni život bio pod velom tajni i da je kroz porodični život i život u kući bilo stalno nečeg mističnog i skrivenog. 12.kuća između ostaog opisuje izolaciju, ograničenje i zatvore a zna se da je Zabranjeni grad u kome je živeo za njega bio jedna vrsta izolovanog mesta u koji niko nije smeo da uđe a on da izađe. Dva puta je boravio u zatvoru, jednom kada su ga zarobili Rusi i drugi put kada su ga oni predali kineskim vlastima. 12.kuća predstavlja skriveni deo ličnosti i sve ono što je u mašti jedne osobe. Ako želimo da saznamo o čemu neko mašta dovoljno je da pogledamo znak na vrhu ove kuće.

Pošto je kod poslednjeg kineskog cara ona u Vagi, a Vaga u astrologiji predstavlja Kinu, možda možemo reći da je njegova naskrivenija želja ipak bila uspostavi harmonične odnose, ponovo bude na vrhu sveta i vlada Kinom do kraja svog života.

Zanimljivosti iz života Pu Jia

Kada je još kao dečak od nepune tri godine bio bukvalno otrgnut od svoje majke, porodice i njemu poznate okoline, mali PuYi-a je bio okružen potpunim strancima u Zabranjenom gradu.
Odrastanje u ulozi cara je za njega bilo prilično stresno i drugačije od odrastanja druge dece. Odrasli ljudi u njegovom životu, za malog dečaka su bili uglavnom za njega stranci, tretirali su ga kao cara još od najranije dobi, sve klečeći dok bi on prolazio.
Provodio je vreme sa muškarcima i evnusima, prisustvujći svakodnevnim obredima koji su oni obavljali.
Ubrzo je otkrio da sve svoje ćudljivosti može ispuniti bez ikakvih ograničenja.Kada je napunio sedam godina, njegova surovost je došla do izražaja. Loše postupanje prema nevinim evunusima i pucanje iz vazdušnih pušaka, pretvorili su ga u pravog malog sadistu.
Dečak u njemu je ipak voleo da uživa ​​u pozorišnoj predstavi, iako je imao standardno - konfucijansko obrazovanje.Kada je Puyi imao 13 godina upoznao je prvog "stranca".
Bio je to, Sir Reginald Johnston - Škot, njegov novi učitelj, koji je stigao u Zabranjeni grad 3. marta 1919.godine. Johnston ga nije samo podučavao o različitim temama, već ga je upoznao i s „novim stilom“ kineskih knjiga i časopisa koji su ga inspirisali da napiše pesme koje su anonimno objavljene u publikacijama Nove Kine.
Johnston mu je otvorio jedan sasvim novi svet jer ge je upoznao tehnologijom filma, telefona i otkrio mu bicikl, kao novo prevozno sredstvo. Vožnja biciklom je na kraju postala doživotna strast za Puyi-a koji je bio toliko pod uticajem zapadnjačkog stila da je počeo da nosi zapadnjačku odeću zahtevajući od svojih evnuha da mu se obraćaju kao "Henry”. To ime je dobio od svog učitelja.

Pu Yi je imao zvanično pet žena od kojih su tri bile konkubine. Ni sa jednom od njih nije imao dece.
Kada je imao samo 16 godina, sledeći carsku tradiciju, Pu Yi je iste godine oženio dve žene.Wan Rong, carica (1906–1946) sa kojom se oženio 1922.godine. Tokom braka sa njim nije imala dece. Postala je zavisnik od opijuma, mentalno obolela i na kraju umrla u kineskom zatvoru.
Wen Xiu, careva konkubina (1907–1950/1951) se udala za njega 1922.godine, a razvela 1931.godine. Smatralo se da nije dovoljno lepa da bi bila carica.
Tan Yuling, konkubina(1922–1944). Bila je studenkinja kada se 1939.godine udala za njega i posle 6 godina misteriozno umrla.
Li Yuqin, konkubina(1928–2001) sa kojom se oženio 1943. godine. Kako ne bi stupio u brak sa Japankom ,što su mu okupatori predlagali, Pu Yi je nasumično izabrao 14-ogodišnju školsku devojku za svoju suprugu ali se ona razvela od njega posle 15 godina dok je on bio u zatvoru.Kada ga je 1959.godine Mo Cedung pomilovao imao je 51-ugodinu i bio je sam na svetu.
Prijatelj koji je želeo da mu olakša te usamljeničke dane ga je upoznao sa medicinskom sestrom sa kojom se zbližava i 1962. godine vrlo brzo ženi.
Ona je tada imala 37 godina i ovo joj je bio drugi brak. Bili su pravi zaljubljeni par. Nažalost, on je preminuo posle 5 godina zajedničkog života.

Li Shuxian (1925–1997) je bila njegova peta i poslednja žena sa kojom je stupio u brak i bio zajedno sve do svoje smrti.

“Kada sam bio u palati, nisam razumeo odnos muža i žene. Žena je bila moja igra i ukras. Ako sam bio raspoložen, igrao sam se neko vreme. Nikada nisam znao šta je ljubav, ali tek kad sam te upoznao, shvatio sam da postoji tako divna stvar na svetu.” Pu Yi


About author

Jovana

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "AstroLabium ".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
Zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +381694443220


Scroll to Top