t Delimično pomračenje Sunca (delimična Solarna eklipsa) 13.jula 2018.godine - piše. Jovana Lučić Gajić, tekst objavljen jula 2018.godine - Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić - Welcome to the official Jovana Lucic Gajic website

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec postavi između Sunca i Zemlje pa nam sa Zemlje zakloni Sunce. Prstenasto pomračenje nastaje kada je prividni prečnik Meseca manji od Suncevog tako da se oko Mesečevog diska vidi svetli prsten Sunca. Tokom jedne godine može biti najviše sedam pomračenja, tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih.

Ove godine imamo Pomračenja Sunca
15. Februara 2018.godine na 27° Vodolije 08´;
13. Jula 2018.godine na 20° Raka 41´;
11. Avgusta 2018.godine na 18°Lava 42´

U petak, 13. jula 2018.godine će se dogoditi delimično pomračenje Sunca na 20° Raka 41’ u blizini fiksnih zvezda Castor i Gomeisa , koje neće biti vidljivo iz naših krajeva.

Zvezda
Castor se nalazi u sazveždju Geminorum, na 20° 14’ Raka.
Ova dvostruka, svetlo i bledo bela zvezda, smeštena je na glavi Severnog Blizanca. Predstavlja Kastora, smrtnog blizanca, koji je bio poznat po svojoj veštini u kroćenju i upravljanju konjima. Ponekad ga zovu i Apolon, a simbolički je prozvan „Vladarem koji će tek doći“.
Prema Ptolomeju, ova zvezda ima Merkurovu prirodu, po Vilsonu, Sajmonajtu i Pirsu nalik je Marsu, Veneri i Saturnu, dok Alvidas navodi Mesec, Mars i Uran. Daruje otmenost, oštar inetelekt, uspeh u oblasti prava i izdavaštva, puno putovanja, ljubav prema konjima, iznenadnu slavu i počast, koja je ipak, često proraćena gubitkom sreće i časti, bolešću, neprilikama i dubokom potištenošću.
Kažu i da su rodjeni pod ovim uticajem zlobni skloni nasilju.
Na Ascendentu donosi slepilo, slabe oči, povrede lica, nemilost, ubode, rane, hapšenje.
Na Suncu istaknutost u okultnim delatnostima, mesto u vladi vezano za inostrane poslove; teške nezgode, udarce, ubode, streljanje, brodolom, povrede lica, slepilo, zaraze, žestoke groznice, zlu ćud; silovanje ili ubistvo učinjeno ili pretrpljeno; hapšenje, izgnanstvo, odrubljenje glave.