•  

         Tranzitni Merkur u znaku Bika

    piše. Jovana Lučić Gajić
    / tekst objavljen marta 2017. /

Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C. U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom
Predstavlja glasnika bogova, i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba"). Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. 

“Kada je dobro postavljen: Merkur predstavlja suptilnu, finu osobu, ali izuzetno jakog intelekta, logičnu, sklonu dugim percepcijama i razmišljanju. Sjajnog disputanta i logičara koji voli da uči, elokventnog u govoru, u stalnoj potrazi za sviim mogućim misterijama i saznanjima, oštroumnog i duhovitog u isto vreme. Samoukog – do svih znanja dolazi sam, bez učitelja, nadahnut ambicijom da u svakom znanju bude izvrstan. Sa prirodnom željom da stalno putuje i istražuje nove prostore. Privlače ga stare, tajne, okultne nauke, sposoban je da predvidi i daje prognoze. Ako se okrene trgovini, niko ga ne može prevazići.
Kada je loše postavljen: probija se prepredeno kroz život jer ima snalažljiv um, ali više frenetičan, lud, spreman da napadne baš svakoga, razmažen i sklon da protraći svoje vreme na ogovaranja, torokanja. Veliki lažov, hvalisavac, brbljivac, zabada svoj nos svuda, ne čuva tajne, poročan i bezbožan. Lakoveran, nema svoje mišljenje, vara i krade, neozbiljan. Lako se raspline u raspravi, izopačen je i razvratnih misli. Priča prazne priče…”
 William Lilly  

 “I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar 

Trideset prvog marta 2017 .godine Merkur ulazi u znak Bika, da bi već 09.aprila krenuo retrogradnim smerom u pravcu znaka Ovna.

Od 26.marta Merkur je usporio kretanje da bi 05.aprila ušao u stacionarno retrogradni hod, 09.aprila kreće retrogradno, a 3.maja ulazi u stacionarno direktni hod, i tek se 21.maja vraća na 4* Bika i nastavlja direktno kroz znak Bika.

U stacionarno retrogradnom hodu obratite pažnju na komunikaciju i saobraćaj. Sada sve postaje promenjivo, uključujući i misli, rasudjivanja, stavovi i sl.  Ponekad stacionarno retrogradni Merkur zna da nas "zakopa u finansijskom ili intelektualnom problemu", pa da ne vidimo izlaz. Sam termin stacionarnog podrazumeva BLOKIRANOST u sadašnjosti (RETROGRADAN - prošlost, DIREKTAN - pogled u budućnost).  Stacioniranost do slovce ukazuje na "zaglavljenost" u sadašnjosti iz koje ne vidimo ništa. Ovo je introspektivni period, praćen nestabilnošću kako misli, emocija, tako i finansija.


U samom trenutku promene smera, u retrogradni hod, 09.aprila 2017.godine, tranzitni Merkur će biti na fiksnoj zvezdi Sheratan, koja ima prirodu Marsa i Saturna. Sheratan ("dva znaka", "Ovnov severni rog") je biserno-bela zvezda u sazvezdju Aries (Ovna) i nalazi se u levom, severnom rogu. Zvala se i "znak-beleg" iz vremena kada je označavala proleće. Ova zvezda nosi opasnosti od vatre, zemljotresa i eksplozija. Na ličnom planu opasnost od impulsivnosti i nepromišljenosti.

Na mundanom planu
, ovaj aspekt ukazuje na jači zemljotres koji se može dogoditi u ovom periodu u oblasti Indonezije i Indokine, uragane i vremenske nepogode u istočnim delovima Evrope, blokadu avio-saobraćaja u germanskim govornim podrčjima u Evropi, kao i izvesne druge klimatske fenomene, naročito u oblasti dela Nemačke, dela Albanije, Makedonije, Bugarske, dela Austrije i Engleske kao i u oblasti Urala ka granici sa istočnim državama i u oblasti jugo istočnog dela Amerike.

Na ličnom planu u narednim danima je neophodan oprez: prilikom potpisivanja dokumenata (GLEDAJTE ŠTA POTPISUJETE!), sklapanja ugovora, putovanja, bezpotrebnih troškova NA STVARI KOJE NISTE NI DOBRO VIDELI, kupovinu preko posrednika ili internet. Klonite se nesporazuma, spletkarenja, ogovaranja. Kašnjenje dokumenata, pisama, poruka i plate je moguće.  Odlaganja određenih ugovora, putovanja, problema prilikom izdavanja dokumenata, grešaka, problema u saobraćaju. 

Povratkom u znak Ovna, tranzitni Merkur će se još jednom sresti sa Uranom u konjunkciji. Ovaj aspekt ukazuje naneophodnost obuzdavanja užurbanosti i plahovitosti jer u ovom trenutku (praktično ceo april) i najmanji povod može pokrenuti seriju odluka koje će biti dobre samo u početku. Recimo ako želite da promenite posao, tokom aprila se možete "istrčati pred rudu" i napraviti promenu koja će samo u početku biti dobra. Na kraju, za mesec dva, možete uvideti grešku. Tokom ovog perioda ipak možete da reagujete na najbrži način і zauzmete ispravan stav, ali samo na misaonom planu. U svakom slučaju, nećete ostati bez svog mišljenja, a postojaće trenuci kada će vam genijalne ideje same і iznenada dolaziti. Bićete nezavisni u mišljenju і volićete da sami dođete do rešenja. Sada je vreme i za originalna rešenja za probleme. Privlačiće vas nove і neobične ideje, kojima ćete se rado і priklanjati. Izbegavaćete rutinu і ponavljanje. I, važnije od svega, bićete jako usresređeni na budućnost.


“Dvadeset i peta konsideracija je, da li je planeta koja je signifikator retrogradna ili stacionarna pred retrogradnost, jer tada oznacava podvale i štetu, neslaganje, protivrečnost i nazadovanje uz štetu; ipak, ako je stacionarana, nije tako loša kao kada je retrogradna. Jer, ono prethodno o šteti označava sadašnjost i postojeće stanje. Ali, stacionarnost obeležava ono što je prošlo i gotovo.” Gvido Bonati, “146 konsideracija”, prevod Bojan Šojić


Kakve god imali ideje ili planove u narednim danima (a ne sumnjam da ćete ih imati na pretek), realizacija će nedostajati. 
Zaboravnost i strahovi mogu obeležiti ovaj period, ali i pisanje ili razmišljanje o svim stvarima koje su bile aktuelne nekad davno. 
Obnavljanje komunikacije sa "bivšim poznanicima ili prijateljima", ispravljanje nesporazuma iz prošlosti i otkrivanje novih identiteta osoba koje vas okružuju. 

Kratko i jasno, budite kreativni bar u svom domu, plaćajte zaostale račune (ali prvo PROVERITE istinitost iznosa), bavite se poslovima koje znate, nikako se ne upuštajte u prazne priče, ogovaranja, pomaganja i sl. 
Ne ljutite se ako neko nepodigne slušalicu kada ga zovete, možda vas jednostavno nije čuo. 
Ne umišljajte stvari, ne donosite zaključke, ne šapućite, ne njuškajte… jer ćete možda naći ono što niste tražili, a nikom nije od koristi. Koju god informaciju da sada dobijete, šta god da odlučite … kasnije vam neće biti od koristi. 

“Potpisivanje ugovora ili dokumenata treba obavljati onda kada je Mesec u fazi rasta i u plodnom znaku (Rak, Škorpija ili Ribe), i kada Mesec ima pozitivne aspekte sa Merkurom. Potrebno je izbegavati dane kada je Mesec u teškim aspektima sa Marsom, Saturnom ili Neptunom (kvadrati i opozicije), kao i period kada je Merkur retrogradan...“Elekciona astrologija, Lorin ČerinaPreneseno iz biltena "Medium Coeli", Hrvatsko društvo astrologa i srodnih djelatnika

Ne kupujte ništa novo od tehnike, prodajte sad kola ukoliko imaju feler, pa posle vidite gde ćete da se sakrijete kada vas pojure. Položite stari ispit. Pazite na mobilni, čuvajte se kradja, nesporazuma. I presnimajte sve što imate sa računara na poseban disk, jer će i računar i mobilni telefoni moći da se POKVARE.

Kada se tranzitni Merkur vrati u znak Bika početkom maja, misao o egzistenciji okupiraće um. Interesovanja se okreću ka praktičnim stvarima ( finansije, nekretnine, posao i sl).  U cilju zadovoljavanja potrebe za materijalnim dobrima, posvetiće se mnogo vremena i dodatnoj edukaciji, jer ona donosi profit, a profit sigurnost! U narednom periodu, brižljivo će se planirati і organizovati svaka poslovna і finansijska aktivnost, i sa nestrpljenjem čekati njihov materijalni ishod.
Ipak, misaoni proces je usporen, i jednostavne operativne radnje postaju teže nego uobičajeno. Intelektualna pasivnost i verbalna lenjost će sada biti aktivne.

 


  •  

  •  

 

 

 

 

 

Jovana Lučić Gajić je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. uredjivala je astrološku emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953 
skype: joanna.lucic.gajic