Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic

Tranzitni Mars u opoziciji sa Uranom i sekstilu sa Saturnom
piše: Jovana Lučić Gajić, tekst objavljen: 21.novembra 2017.godine


Tridesetog novembra i prvog decembra 2017.godine, tranzitni Mars dolazi do opozicije prema Uranu i aplicira sekstilu ka Saturnu.

Da se podsetimo,
Mars je prva superiorna planeta koja zalazi u red mundanih planeta, pored Jupitera i Saturna koji su hronokatori nekog dogadjaja. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju  i prenos energije. Mars predstavlja i impuls, strasti, želju, ambiciju i usmerenje, kao i sposobnost spontanog izražavanja istih. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća. 
Dalje, kod oba pola, Mars u znaku Vage unosi nesklad u partnerskim odnosima, pa iza početne strasti, nakon osvojenog cilja, se odnosi od strane natusa sa Marsom u Vagi pretvaraju u mini rat ili neku drugu vrstu afektivne povezanosti. Na neki način, partneri pokazuju suprostavljene oblike ponašanja, naročito u sitauacijama razrešavanja konkretnih životnih problema, pa se nadalje partner “kažnjava ili nagradjuje” za učinjene ili ne učinjene ustupke i kompromise.
Iako bi sam znak Vage i trebao da ukaže na neki vid “dvosmernog odnosa” u partnerstvu, Mars će u ovom znaku na trenutak obuzdati impulsivnst, ali kada se impuls ponovi više puta, naglo zaokrenuti smer i bukvalno partnerstvo uvesti u rat. I ovde se uvek radi o jednosmernom modelu ponašanja u odnosima. 

Sama opozicija tranzitnog Marsa iz znaka Vage koju smo imali i tokom decembra 2015.godine sa Uranom, a imaćemo je i sada prvog decembra 2017.godine, ukazuje na razvijanje originalnosti, nezavisnosti i odstupanja od uobičajenog, te dalje daje afektivnost i adrenalinski naboj kao i preterivanje u demonstraciji “sopstvenih pravila ponašanja”. Eksplozija i opiranje spoljašnjim pritiscima i ograničenjima sada će doći na red. Nepredvidjeni dogadjaji sigurno će uticati na gotovo sve dalje segmente života koji su pod uplivom Vodolije, Ovna i Škorpije u natalnoj karti.
Funkcija ovog aspekta je oslikavanje energije koja teži da poizvede dramatično, rušilačko  i naglo ponašanje, kao i odluke koje idu u pravcu prekida bračnih, društvenih ili poslovnih dogovora ili veza, kao i neplanirane preokrete sa neizvesnim ishodom.

No, ovog puta, tranzitni Mars i Saturn se nalaze istovremeno u sekstilu i trigonu prema Saturnu.
Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, zrelost. On je nosilac sudbine, volje, opreza, stoicizama. Starci, mudraci, konzervativnost, dužnost, skeptičnost, skromnost, odgovornost, ozbliljnost, potiskivanje, gomilanje, spremnost na težak rad, samo su neke od vrlina Saturna. 
Natalni aspekt izmedju Marsa i Saturna opisuje na generalnom planu sposobnost pojedinca da se pokrene i bude aktivan u pravcu dugoročnih poduhvata ili ciljeva. Mars i Saturn su dva malefika I njihov odnos  je najkompleksniji, jer su oni dve figure koje nam ograničavaju život. Harmonični aspekti doprinose dobrom snalaženju u sferi konkretnog i materijalnog, kao i spretnost i sistematičnost koje pojedinca uspešno vode ka cilju. Akcije ovih osoba su uglavnom dobro isplanirane i utemeljene na logičnim premisama ili proživljenom iskustvu. Radna sposobnost je u odnosu na prosek, udvostručena. Praksa i iskustvo, uvek imaju prednost nad pukim teoretisanjem. Ovo su osobe koje se usmeravaju samo prema ostvarljivim ciljevima, disciplinovane su i ne troše uzalud energiju na projekte koje ocenjuju kao “teško ostvarljive”. U dobrom aspektu ukazuju na izdrljivost, tehnička sredstva, dinamiku, sve mašine, nauku I tehnologiju, ali simbolišu i tvrd karakter I tvrdoglave ljude. Snaga se sa ovim aspektom stiče kroz vreme. Ovaj aspekt ukazuje na na svojevrsni nagon za samoodržanjem, sreću u ratu kao i uspeh u revoluciji. Jednostavno uz harmoničan aspekt ova dva malefika, čovek se izvlači lako iz svega.

Šta sad sve ovo znači u tranzitu?
Od 29.novembra do 02.decembra, spremite se za neplanirane promene na partnerskom planu, bez obzira da li je u pitanju ljubavno ili poslovno partnerstvo. Dolazi vreme iznenadjenja i naglih preokreta.
Neplanirani “ispadi” i potreba da “stvari uradite na sopstveni način” sada čak mogu i dugoročno doneti pozitivne rezultate. Kidanje poslovnih ugovora, promene u ljubavnim vezama, koliko god delovali ludo i nepromišljeno okolini, već će se od proleća pokazati kao odličan potez. Znači, opustite se i “ludujte”.


 


Jovana Lučić Gajić
 je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953